Przewodnik po kanibalizmie – 101 sposobów na zjedzenie człowieka

18 czerwca 2015, by , Dodaj komentarz

‚To Eat or to be Eaten – A Guide to cannibalism‚ autorstwa Antonio Cascos Chamizo z Akademii Sztuki w Oslo prezentuje hipotetyczny (?) świat, w  którym kanibalizm jest społecznie akceptowalny. Artysta wykorzystał grafiki i design użytkowy by przełamać jedzeniowe i kulturowe tabu i skierować naszą wyobraźnię na tory, na które często boimy się zapuszczać.

To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_3

To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_0 To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_1 To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_2 To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_3 To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_4 To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_5 To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_6 To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_7

Chamizo zaprojektował kolekcję dzbanków i filiżanek przypominających części ludzkiego ciała. Według koncepcji artysty jest to sposób na spożytkowanie „niejadalnych” części człowieka.Poza serią użytkową, Chamizo zaprezentował także szereg grafik i ilustracji zachęcających do spożywania ludzkiego mięsa. Przepisy, profesjonalne porady w zakresie cięcia części ciała, a nawet broszury przypominające znane nam gazetki z supermarketu.
Kontrast znanej nam oprawy, w połączeniu z szokującą treścią tworzy kombinację, obok której trudno przejść obojętnie.

To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_8 To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_9 To-Eat-or-to-be-Eaten-A-Guide-to-Cannibalism-by-Antonio-Cascos-Chamizo_dezeen_468_10

 


Tagi:
W kategorii:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *